INTEGRACYNE SPOTKANIE w SOSW w Łasku – ,,KULINARNI ODKRYWCY- ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”

 W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”  23 października w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Łasku odbyło się VI POWIATOWE INTEGRACYJNE SPOTKANIE KULINARNE „KULINARNI   ODKRYWCY – ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”.

         Oprócz nas,  wolontariuszy, wzięli w nim udział uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 1, nr 2 i nr 3 w Łasku oraz organizatorzy tego przedsięwzięcia czyli uczniowie Branżowej Szkoły Specjalnej I Stopnia nr 3 w Łasku i Szkoły Przysposabiającej do Pracy z SOSW w Łasku wraz z opiekunami. Gośćmi specjalnymi byli kucharze z COLUMNA MEDICA – Agnieszka Wyrwas  i Łukasz Wiktorowicz, którzy zdradzili nam wiele tajników profesjonalnej kuchni. Wspólnie z młodzieżą przygotowywali pulpety z brokułów, ciasto z gruszkami i budyniem, kruche ciasto z jabłkami i bezą oraz pudding chia na mleku kokosowym z wiśniami.

        Celem spotkania było rozwijanie umiejętności kulinarnych, propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania, odkrywanie nietradycyjnych smaków, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości w przygotowaniu potrawy pod okiem kucharzy, upowszechnienie wzorów estetycznego i dekoracyjnego prezentowania potrawy, wzajemna integracja młodzieży i dobra zabawa. Podczas spotkania uczniowie mogli zadawać pytania, które dotyczyły prawidłowego i zdrowego odżywiania siebie i rodziny. Spotkanie zakończyło się rozdaniem pamiątkowych dyplomów, książeczek z przepisami programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” oraz degustacją przygotowanych dań. Wszystkie potrawy doskonale się prezentowały i wybornie smakowały. Podczas spotkania panowała miła i przyjazna atmosfera. Wszyscy uczestnicy przestrzegali zasad i reguł obowiązujących podczas zmagań kulinarnych.
Nad organizacją i przebiegiem spotkania czuwała pani Małgorzata Cieślewicz- pracownik SOSW w Łasku.

Komentowanie jest wyłączone.